Съвети при избор на уеб хостинг доставчик

Нито един бизнес не може да бъде достатъчно успешен и да се развива устремено нагоре, без да притежава активно уеб присъствие. Просто, това са законите на днешните времена. Едно от първите неща, които трябва да уточните, още при стартирането на новия Ви бизнес, е това какъв ще бъде адреса на уеб сайта Ви.

Масово явление е малките и току що прохождащи компании да пренебрегват услугите за хостинг или да се спират на по-ниско бюджетни предложения, с цел спестяване на разходи, но това е подводен камък, който в последствие им изиграва лоша шега и започва да ги спъва в бъдещото им развитие.

Съвети при избор на уеб хостинг доставчик

Ако искате бизнеса Ви да се развива сред лидерските позиции, то заложете на сигурността, надеждността и удобството, защото това са ключовите елементи, от които ще зависи успехът в бизнес начинанието Ви. Препоръчително е да инвестирате в практично и оптимално предложение за уеб хостинг система, защото тя ще Ви предостави възможността да ръководите и поддържате активния растеж на фирмата си по възможно най-ефективен начин. За да Ви помогнем да намерите добър хостинг доставчик, в тази статия сме Ви подготвили някои разяснения, за това какво представлява всъщност цялата система на хостинга и няколко съвета, за това на какви основни критерии и показатели трябва да обърнете внимание при избора си на доставчик. 


Какво е уеб хостинг?

Нека първо разгледаме какво всъщност означават понятията "хостинг" и "уеб хостинг". Много хора бъркат, че това са две еднакви системи и ги използват като синоними, но всъщност не е точно така. Хостинг ( "host", анг. език. – домакин, стопанин, съдържател) е услуга, работеща с интернет сървъри, чрез която организации или физически лица могат да обслужват свое съдържание в Интернет пространството. Хостинг услугата е обобщен термин, който включва в себе си мейл хостинг, FTR хостинг и уеб хостинг. Както става ясно, уеб хостинга е част от цялата хостинг системата, а не са едно и също. Разлика е в това, че уеб хостинга е уеб базирано съдържание, съхраняващо в пространството си статични уеб сайтове и уеб приложения и апликации. Управлява се чрез CMS (система за управление на съдържание), която изпълнява всичко нужно, за да поддържа главния интерфейс на системата. Уеб хостинга е "мястото" на което можете да поставите, съхранявате и редактирате Вашите сайтове и да генерирате към тях определено количество файлове с различно съдържание. Освен, че ще можете да управлявате сайтовете си, чрез уеб хостинг системата ще имате възможност на достъп, до цялото това съдържание, от всяко едно устройство, свързано с интернет.

За създаването на собствена уеб хостинг система, определени компании предлагат "място" върху свой уеб сървър, за което съответно изискват заплащане на месечна такса. Те се превръщат в хостинг доставчик на Вашия бизнес. Подобен вид компании управляват масиви от сървъри, наречени дата центрове, плюс съответната мрежова инфраструктура, необходима за тяхната непрекъсната и надеждна работа – резервно захранване, комплект от мерки за сигурност, допълнително комуникационно оборудване. Всичко това позволява на хостинг компаниите да предлагат услугата си 24 часа на ден, 365 дни в годината, което позволява и на Вашите файлове (т.е. Вашият уеб сайт) да бъде достъпен непрекъснато.

Освен всичко изброено, хостинг компаниите отговорят и за поддръжката на сървърите,  актуализирането и осъвременяването на хардуера и софтуера, който предлагат, за сервизното обслужване и т.н. С други думи услугите на големите хостинг компаниите са неизбежни, защото изпълняват комплексни и специфични операции, които са непосилни за малките и току що прохождащи организации, но жизнено необходими за развитието им.

Как да изберете най-подходящия хостинг доставчик

 Съществуват стотици компании, които предлагат хостинг услуги, но не е добра идея да се спрете на първата, която попадне пред погледа Ви. Изборът Ви трябва да се основава на определени показатели и критерии, особено ако ще бъдете представител на онлайн магазин и през сайта Ви редовно ще се осъществяват финансови транзакции.

Една добра хостинг услуга трябва да бъде с:

Висока защита

На първо място е добре да обърнете внимание на защитата, която хостинг услугата на която сте спрели вниманието си, предоставя срещу хакерски атаки, вируси или при загуби от срив в системата. Тази щит-система ще предпазва съдържанието в сайтовете Ви от злонамерени и конкурентни атаки. В този ред на мисли е препоръчително хостинг системата да предоставя и достатъчно свободно пространство (SSD масиви), в което ежедневно да бъдат създавани резервни копия на данните Ви. Подобни превантивни подходи, предпазват информацията Ви, в случаи на възникване на различни проблеми.

Качествено обслужване

Високата надеждност на хостинг системата предоставя бързи връзки до всяка точка на света, в комбинация с качествена Интернет мрежа. Ако по някаква причина сървърите на Вашия доставчик не са достъпни, то отдалечените Ви клиенти и контрагенти няма как да получат достъп до уеб сайта Ви. Именно за това е изключително важно хостинг доставчика Ви да предлага редовно обслужвана и надеждна система. Препоръчително е компанията, която изберете, да поддържа дата центрове на няколко различни места (поне две). По този начин, дори да се наложи част от сървърите на системата да излязат извън достъп или ако имат нужда от поддръжка, това по никакъв начин да не се отрази на Вашия сайт.

Качествена поддръжка

Разбира се, няма нищо вечно и колкото и превантивни мерки да бъдат предприети, все пак понякога възникват проблеми. Въпреки добрите показатели за качествено обслужване е препоръчително да се уверите, че можете да очаквате надеждна поддръжка на система при възникване на проблем (за всеки случай).

Важно е да можете да разчитате на хостинг доставчика, да се отзове бързо и незабавно на всеки възникнал проблем. Попитайте какви са вариантите за връзка с поддръжката, дали по мейл или по телефон и изберете възможно най-удобния и бърз вариант за Вас. Повечето компании предлагат включен проактивен и денонощен съпорт, който непрекъснато следи за нередности във Вашия сайт и алармира при засичане на проблеми. Някои компании предлагат дори системи на отказ от устойчивост, което гарантира, че достъпа до системата няма да бъде прекъснат по никакъв начин, а данните Ви ще бъдат запазени и защитени. Превантивно взетите мерки в повечето случаи са доста полезни. Така че мислете в перспектива.

Голямо пространство за съхранение

Свободното пространство е основен проблем за всеки бизнес, а колкото повече се разраства той, толкова повече пространство му е необходимо.

Няма как предварително да предвидите или да заплатите огромна сума за огромно пространство, особено ако тепърва започвате да развивате бизнеса си. Все пак бъдещето на никой не е написано на лист хартия и никой не може да предвиди какво ще се случи. На хостинг компаниите също, това им е пределно ясно, затова и голяма част от тях предлагат гъвкавата възможност от допълнително и постепенно разширяване на обема на свободното пространство. Точно от това има нужда всяка новозапочваща фирма – в началото от малко, но достатъчно пространство на приемлива цена, с възможност в последствие, това пространство да бъде увеличено, заедно с разрастването на бизнеса и неговите нужди. Затова спрете избора си на хостинг доставчик, който може да бъде приспособим към всички Ваши временни конкретни нужди.

Възможности за контрол и оптимизация

Контрола и оптимизацията са инструментите, без които бизнеса не може да се развива и да разширява услугите си. Разглеждайте внимателно портфолиата от услуги, които Ви предлагат различните компании и се спрете на тази, която ще позволява във Вашия сайт да присъстват най-много опции. В началото може би няма да са Ви нужни, но с времето ще започнете да ги търсите. След големия старт ще дойде моментът, в който ще имате нужда да разширите уеб присъствието си, като регистрирате нови домейни с нови продукти, с нови предложения или специални оферти. Едни от най-важните допълнителни инструменти, които би следвало да притежава пакета на услугата Ви са:

  • Споделен или собствен IP адрес;
  • e-mail хостинг;
  • Брой пощенски кутии (POP3, IMAP, SMTP);
  • Управляеми облачни VPS сървъри със cPanel/ SPanel/ Linux/ PHP/ MySQL;
  • Възможност за допълнителна регистрация на домейни;
  • SSL сертификати за всеки включен уебсайт;
  • Възможност за наемане на физически сървъри;
  • Защита от СПАМ;
  • Антивирусна защита.

Прозрачност в цените

Изберете доставчик с ясни, стриктни и добре описани правила за ценообразуване, без скрити клаузи, дребен шрифт и неясно месечно повишаване на цената за услугата. Избягвайте съмнителни сделки, защото те ще Ви спъват да контролирате баланса на разходите си и ще Ви изненадват в най-неподходящите моменти. А, нито един бизнес не обича изненадите, особено свързаните с големи разходи.

Не на последно място, обърнете внимание и на това какви са опциите за активиране и деактивиране на допълнителни услуги или при получаване на допълнително пространство. Дали са безплатни или изискват дългосрочно обвързване с договор, какви са месечните им такси за включване и също така дали ще Ви се начислят неустойки при преждевременното прекратяване. Нужен Ви е гъвкав план, предоставящ много опции с възможности, които не Ви обвързват с дълги и тромави договори. Допълнителните разходи са пряко свързано с бизнесът Ви и начина му на управление.

Заключение

Като за обобщение, можем да кажем, че изборът на добър доставчик за хостинг услуги не е лесен, но е важен! Това може да е бъде ключов залог за успеха на Вашия бизнес. Хостинг доставчика определя нивото на сигурност на Вашите уеб сайтове, отвореността му към клиентите и надеждността му в критични моменти или при висока активност. Получавате възможност да използвате пространството в сървъра за съхранение на информация, с висока сигурност и защита, както и възможност за оторизиран достъп до нея по всяко време и от всеки компютър в Интернет.
 
Хостингът е начина да станете част от прогресивното развитие на световната мрежа и да бъдете забелязани от потенциалните си клиенти.

Публикуване на коментар

0 Коментари